Samantha Rice

zaterdag 29 februari 2020

Periodiek zetten we op deze plaats een rebalancer - lid van Platform Rebalancing Nederland - in de schijnwerper. Deze keer is dat Samantha Rice.

IMG_0182.jpg

 

Mijn naam is Samantha Rice. Ik ben gediplomeerd Rebalancer en gecertificeerd als Yin Yoga docent bij de Nieuwe Yoga School in Amsterdam. Naast mijn praktijk in Alphen aan den Rijn organiseer ik retraites en werk ik als docent binnen de Rebalancing School voor Lichaamswerk en Bewustzijn. 

“The key is to be in a state of permanent connectedness with your inner body.
This will rapidly deepen and transform your life.”
Eckhart Tolle

Geleefd

Rebalancing kwam op mijn pad toen ik begin 30 was. Ik merkte dat ik me steeds vaker ‘geleefd’ voelde. Er was een verdriet in mij waar ik niet meer omheen kon. Terugkijkend zie ik dat ik al jaren onbewust roofbouw had gepleegd op mijn lijf, door steeds opnieuw meer hooi op mijn vork te nemen dan goed voor mij was. Ik ging maar door, zowel thuis in mijn gezin als in mijn werk als universitair docent - om maar steeds te voldoen aan mijn hoge eisen van mijzelf. Mijn blikveld was vernauwd, mijn lijf protesteerde, en ik voelde me kwetsbaar.

De eerste ontmoeting

Toen ik bij Rebalancer Fer Groot aanklopte voor mijn eerste sessie hoopte ik op wat ontspanning, en - met een beetje geluk - iets van een inzicht. Wat ik kreeg was zo veel meer. Ik werd gehoord met onderscheidingsvermogen, zonder oordeel. Ik werd uitgenodigd in een veilig veld waarin ik langzaam mocht dalen in mijn gevoelde ervaring. Ik ontving een diep ontroerende ontmoeting met een kindstuk in mij dat zich zo verloren voelde. En ik liep weg - losser, opener, verwonderd.

In de sessies die volgden leerde ik mijn volle aandacht naar binnen te richten en met compassievolle nieuwsgierigheid te kijken naar alles wat er door mij heen kwam. Er ontstond een nieuwe intimiteit met mijn gevoelde ervaring. Er was een groeiend besef dat ik iets krachtigs had ontdekt in mijzelf...iets wat ik misschien niet verklaren kon, maar wat wezenlijk en waarachtig was. Mijn ruimte om gegronde, bewuste en afgestemde keuzes te maken in mijn dagelijks leven nam toe. 

Verschuiving in perceptie

Een ontmoeting met dit prachtige, pure werk kan haast niet anders dan iets verschuiven in je perceptie van wat mogelijk is. Dan begin je pas met het verkennen van je binnenwereld, het aftasten, het ontdekken wat er in je leeft en hoe je je daartoe verhoudt. Rebalancing biedt een ingang naar de intelligentie van het lichaam. Tijdens de sessies dienen inzichten zich vaak als vanzelf aan, en dat voedt nieuwsgierigheid. Het lijf vertelt het verhaal, en langzaam maar zeker leer je hoe je kunt luisteren.

Voor mij is het in de eerste instantie heel belangrijk geweest om beter te leren zorgen voor mijn eigen welzijn. Ik heb geleerd dat ik een eigen tempo heb, dat ik mijn waarheid kan voelen en woorden geven, en dat ik mijn lijf te respecteren heb. Waar ik eerst mijn lijf had opgejaagd zoals ik dat van huis uit had geleerd, kan ik nu beter luisteren naar de signalen en vaardiger keuzes maken.

De diepte in

Tijdens de Rebalancing opleiding werden we uitgenodigd om keer op keer de diepte in te gaan en te blijven observeren. Naast alle technieken, werkvormen, anatomie, pathologie en filosofie, heb ik in die jaren veel geleerd over wat het is om mens te zijn en alles wat daarbij komt kijken. De kern van Rebalancing ligt voor mij in wat ik ervaar als dansen met het bewustzijn: in aanwezigheid luisterend naar dat wat naar voren komt van binnen. Het trouw zijn hieraan met mijn aandacht heeft mij een ruime innerlijke stilte gebracht waarin ik een basis van sereniteit ervaar. Dit is mijn bron van inspiratie en mijn thuis zijn.

De zachte kracht

In mijn praktijk, tijdens de retraites en als docent bij de opleiding ligt mijn focus op het uitnodigen, ontwikkelen en integreren in het dagelijkse leven van wat ik graag de ‘zachte kracht’ noem. In onze westerse wereld ontwikkelen we vooral onze stevige krachten van denken en doen. De zachte kracht is de andere kant van die medaille: het vermogen om te zien wat zich afspeelt in de vele lagen van onze ervaring en simpelweg daarmee zijn. Hierin zijn er behulpzame vaardigheden te beoefenen, zoals vertragen, verdiepen, openen, gronden en aanvaarden met compassie. De zachte kracht zorgt ervoor dat je thuis kunt komen in je lijf, en je innerlijke kompas steeds weer kunt vinden - wat het leven ook brengt. 
 
www.soulsisterbodywork.com
 
“You build inner strength through embracing the totality of your experience,
both the delightful parts and the difficult parts.”
Pema Chödrön

Zelf bij een rebalancer ervaren wat Rebalancing is? Hoe dat voelt?
Een rebalancer vind je op de pagina Zoek een rebalancer.

Liever meedoen aan één- of meerdaagse workshop?
In onze Agenda worden workshops aangeboden.

 

Inspiratie

Lisette Thooft

vrijdag 15 oktober 2021

Trudy Boer

maandag 6 september 2021

Mieke Meesen

woensdag 21 juli 2021

Swami Veet Prayas

donderdag 13 mei 2021

Maria Geelen

woensdag 7 april 2021

Caja Tameris

maandag 15 februari 2021

Monique van Kemenade

vrijdag 1 januari 2021

Joke Mulder

zondag 15 november 2020

José van de Vooren-Sprengers

donderdag 1 oktober 2020

Piet Jan Hollemans

maandag 24 augustus 2020