Monique van Kemenade

vrijdag 1 januari 2021

Periodiek zetten we op deze plaats een rebalancer - lid van Platform Rebalancing Nederland - in de schijnwerper. Deze keer is dat Monique van Kemenade.

PRN_foto1.jpg

Wat heeft ertoe geleid dat ik rebalancer ben geworden?
Als 20-jarige student maatschappelijk werk kwam ik zelf als cliënt in contact met een biodynamisch psychotherapeute. Na veel praten over een trauma dat ik te verwerken had voelde ik dat ik uitgepraat was maar tegelijkertijd voelde ik ook dat ik nog iets nodig had om mijn trauma verder te kunnen verwerken. Binnen de biodynamische therapie heb ik ervaren wat lichaamsgericht werken kan betekenen in het herstel van een trauma. Want wat met woorden niet aangeraakt kon worden in mij, gebeurde dat wel in de aanrakingen van het lichaamsgericht werken.  En daar werd bij mij een zaadje geplant om mezelf ooit in het lichaamsgericht werken te gaan scholen. In 2015 liep ik vast binnen het maatschappelijk werk; er veranderde veel binnen mijn vakgebied. Op advies van een helderhorende vrouw, die me vroeg of ik er ooit aan gedacht had om weer terug te gaan naar school en een eigen praktijk op te richten, bezocht ik een astroloog. En jazeker had ik de afgelopen 25 jaar aan mijn ambities gedacht maar leek het mij onbereikbaar om als alleenstaande ouder met een fulltimebaan ook nog een opleiding te gaan volgen. De astroloog raadde me tijdens een consult aan om de Rebalancing opleiding te gaan volgen maar ik dacht daar toch iets anders over. Hoewel ik zijn aanwijzing en uitleg snapte, had ik al wel 25 jaar het voornemen om de opleiding tot biodynamisch psychotherapie te gaan volgen. En heel eerlijk gezegd vind ik “biodynamisch psychotherapeute” veel beter en herkenbaarder klinken dan Rebalancer. Om een goede keuze te kunnen maken ben ik een weekend van beide stromingen gaan volgen om te voelen wat mij het beste paste, en het werd toen overduidelijk Rebalancing!
 
Wat heeft rebalancing mij gebracht?
Rebalancing heeft mij “thuis gebracht”! Het thuis zijn in mezelf... Dat klinkt misschien zweverig dus zal ik dat wat concreter uit proberen te leggen. In het gezin waar ik opgroeide leerde ik al van jongs af aan dat ik verantwoordelijk ben voor de behoeften en het geluk van de ander. Ik leerde het contact met mijn gevoelens en behoeften te bevriezen. Dat maakte dat ik voor een groot deel van mijn leven, binnen mijn werk en in mijn relaties, dacht verantwoordelijk te zijn voor de ander en ik trok daarmee ook de conclusie dat die ander dan ook verantwoordelijk zou moeten zijn voor mijn gevoel van geluk. En zo ontstond er heel veel verwarring binnen persoonlijke relaties en voelde mijn baan altijd loodzwaar aan; immers ik was verantwoordelijk voor de oplossing en het redden van mensen (in nood).
Binnen Rebalancing leerde ik contact te maken met mezelf, met mijn binnenwereld. Mijn gevoelens, mijn behoeften, mijn energie en daar helemaal open voor te gaan staan en eerlijk in te zijn. Ik leerde (opnieuw) dat ik verantwoordelijk ben voor mezelf en niet voor de ander. Wauw wat een opluchting! Ik voelde me zoveel vrolijker en lichter worden en vrijer! Dat had direct ook een positief effect op mijn relaties en de keuzes die ik maakte op het gebied van werk... Ik sta steviger in mijn schoenen, voel veel beter aan wat van mij is en wat van de ander. Ik kan veel beter vertellen wat ik nodig heb en wat er in mij leeft. Ik ben minder (emotioneel) afhankelijk geworden. En deze beschrijving is niet eens volledig. Na de opleiding is dit proces door blijven ontwikkelen en ben ik in staat om mezelf daar goed in te begeleiden.
 
Wat geef jij cliënten mee?
Ik wil graag ruimte creëren voor mijn cliënten waar zij helemaal zichzelf kunnen en mogen zijn. Er is openheid en een oordeelloosheid waardoor iemand zich kan openen, vooral voor zichzelf. Ik vind het belangrijk dat mensen leren om de relatie met zichzelf zo optimaal mogelijk te maken als kan. Want je bent immers voor jezelf het meest van belang. Als je leert diep te gaan in het voelen van de liefde voor jezelf, en niet alleen voor de mooie lichte kant maar ook voor die nare kleverige kant, leer je ook waarachtiger te leven in overeenstemming met wie je eigenlijk bent. En als dat geen mooi cadeau is!
 
Wat inspireert mij om een praktijk hierin te hebben?
Naarmate ik me ontwikkel op het gebied van mijn praktijk, wordt mij duidelijker dat ik graag een boodschapper van die liefde wil zijn in de wereld. Die pure oprechte liefde voor de mens die ik voel komt tot uitdrukking in mijn aanraking, het lichaamswerk en de geweldloze communicatie die ik aanbied. Mensen kunnen zich zo ontwikkelen en uitkomen in de diepere lagen van hun zijn. Als mensen leren in contact te komen met de absolute en inclusieve liefde voor zichzelf, dan heeft dat een positief effect op hun relaties met de mensen om hen heen en de wereld waarin zij leven. Dat is wat mij inspireert!
 
Monique van Kemenade

Zelf bij een rebalancer ervaren wat Rebalancing is? Hoe dat voelt?
Een rebalancer vind je op de pagina Zoek een rebalancer.

Liever meedoen aan één- of meerdaagse workshop?
In onze Agenda worden workshops aangeboden.

 

Inspiratie

Grada den Blanken

dinsdag 23 augustus 2022

Vluchten voor je schaduw

zaterdag 30 juli 2022

Caroline Smit

woensdag 9 maart 2022

Annemiek Heijnen

maandag 31 januari 2022

Lisette Thooft

vrijdag 15 oktober 2021

Trudy Boer

maandag 6 september 2021

Mieke Meesen

woensdag 21 juli 2021

Swami Veet Prayas

donderdag 13 mei 2021

Maria Geelen

woensdag 7 april 2021