Lilian de Jongh

zondag 5 augustus 2018


Periodiek zetten we op deze plaats een rebalancer - lid van Platform Rebalancing Nederland - in de schijnwerper.
Deze keer is dat Lilian de Jongh.

 

 

Mijn naam is Lilian, ik ben 55 jaar en heb een praktijk voor Rebalancing&Mindfulness in Utrecht. De naam van mijn Praktijk is Mindfulmonkey. De aap staat in het boeddhisme voor de onrustige geest en voor mij staat de aap ook voor speelsheid, beweging en plezier.

Zo'n 18 jaar geleden studeerde ik af aan de Opleiding Rebalancing en startte mijn praktijk in Amsterdam. Vanwege een drukke nieuwe baan in de psychiatrie en een verhuizing naar Utrecht, heb ik na een aantal jaar een pauze moeten inlassen. Toen ik in 2017 besloot mijn praktijk weer nieuw leven in te blazen, was mijn eerste gedachte: 'Terug naar de basis, terug naar zelfonderzoek en lichaamswerk'.

Ik ben mijn hele leven al geïnteresseerd in beweging. Beweging van het lichaam in dans, yoga, massage en sport. Beweging van de geest in zelfonderzoek, therapie en meditatie. En nu ben ik tot mijn grote geluk weer volop bezig met mijn praktijk, volg ik masterclasses en bloeit mijn praktijk als nooit tevoren. En elke sessie weer voel ik hoe blij ik ben met Rebalancing. Door de lichamelijke aanraking is er direct contact tussen mijzelf en de ander: een helende ervaring voor de ander, maar zeker ook voor mijzelf.

Als jonge vrouw heb ik jaren als masseur gewerkt, maar ik mistte daar iets. Ik wilde mensen ondersteunen om zelf te onderzoeken hoe de spanning in hun lijf wordt opgebouwd en hoe ze dat zelf weer in beweging kunnen krijgen. In 1996 kwam ik tijdens een cursus Rebalancing voor het eerst in aanraking met het vak en ik was gelijk geraakt. Vanuit mijn jeugdervaringen was contact met anderen voor mij vaak stressvol. Met praten kon ik nog wel op een veilige afstand blijven, maar in de aanraking, in Rebalancing ging dat niet meer. De bejegening in de opleiding was zo vrij, liefdevol en open dat ik me veilig kon voelen en in staat was om het contact werkelijk aan te gaan.

Rebalancing is voor mij direct en speels, maar heeft ook een spirituele dimensie. Dit maakt Rebalancing voor mij compleet. In mijn sessies neem ik mezelf mee. Mijn persoonlijke ervaringen in het omgaan met bijvoorbeeld somberheid, een laag zelfbeeld en eetstoornissen, hebben mijn werk in de psychiatrie en in mijn praktijk enorm verrijkt. Ik begrijp de gevoelens van anderen en weet vanuit mijn professie en uit eigen ervaring, dat ervaringen echt kunnen transformeren. En dat betekent niet zozeer dat jij verandert, maar dat je completer wordt, waardoor je ervaring en kijk op het leven verandert.
Binnen Rebalancing gaan we ervan uit dat iedere ervaring waardevol is. Hoe meer je jouw ervaringen kunt verwelkomen, hoe meer vrije ruimte er ontstaat. Daar staat tegenover dat hoe minder ervaringen je in je bewustzijn toelaat, hoe groter de stagnatie is. De sleutel van de oplossing van jouw probleem of verlangen naar meer ligt vaak in een ontkende ervaring. Ik ondersteun je om toegang te krijgen tot deze gevoelswereld, en zo de door jou verlangde verandering ook daadwerkelijk plaats te laten vinden. Dit proces kent zijn eigen tempo en zijn eigen pad, dat per persoon enorm kan verschillen. In mijn begeleiding geef ik daarom ruimte, beweeg ik mee, onderzoeken we samen, maar ben ik ook helder en laat ik je niet teveel van het pad afwijken.

Naast mijn werk als Rebalancer heb ik als Hbo-v verpleegkundige een groot deel van mijn leven in de geestelijke gezondheid gewerkt. Het is mijn missie om ook in dat veld meer lichaamsbewustzijn en aandacht voor het gevoelsleven te ontwikkelen. Mijns inziens wordt daardoor de reguliere zorg completer. Dit geldt natuurlijk voor cliënten, maar ook voor de professionals.

Want Plato verkondigde al: 'Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen.'


Lilian de Jongh, Utrecht (UT)
www.mindfulmonkey.nl

 

Zelf bij een rebalancer ervaren wat Rebalancing is? Hoe dat voelt?
Een rebalancer vind je op de pagina Zoek een rebalancer.

Liever meedoen aan één- of meerdaagse workshop?
In onze Agenda worden workshops aangeboden.

 

Inspiratie

Grada den Blanken

dinsdag 23 augustus 2022

Vluchten voor je schaduw

zaterdag 30 juli 2022

Caroline Smit

woensdag 9 maart 2022

Annemiek Heijnen

maandag 31 januari 2022

Lisette Thooft

vrijdag 15 oktober 2021

Trudy Boer

maandag 6 september 2021

Mieke Meesen

woensdag 21 juli 2021

Swami Veet Prayas

donderdag 13 mei 2021

Maria Geelen

woensdag 7 april 2021