Rob Merkx

vrijdag 13 mei 2022

Van denken naar voelen naar zijn

Rob Merkx, een van de grondleggers van Rebalancing in Nederland legt in de ‘Being in Touch’ van oktober 2008 uitgebreid uit, wat het belang is van in contact (kunnen) komen met je eigen ervaring.

220513_insta02.jpg

Wat betekent contact in relatie tot het Rebalancingwerk?

Wat we doen met Rebalancing is: jezelf in een staat van dieper contact met je ervaring brengen en van daaruit iemand anders uitnodigen om ook dieper in contact met zichzelf te komen, door middel van aanraking. Dit is de eerste stap en de basis van een Rebalancer in actie
Anders gezegd: Als Rebalancer heb je als taak om in eerste instantie zo diep mogelijk in contact te zijn me eigen ervaring. Vanuit aanwezigheid bij jezelf kun je een ander uitnodigen oom ook meer aanwezig te zijn bij haar of zijn ervaring. Deze volgorde is van belang, omdat je eigen aanwezigheid is, die het meest werkt hierin. Als je zelf afgesplitst bent op het moment dat je je cliënt gaat aanraken of een onderzoek gaat doen, dan gaat dan iet erg helpen, ook al ben je nog zo kundig.

Efficiënter denken door te voelen

Rebalancing is een methode die je helpt om te bewegen van een staat van denken, naar een staat van voelen, naar een staat van zijn. In de staat van voelen is er iets meer contact met de ervaring dan in de staat van denken. Dat wil niet zeggen, dat voelen denken uitsluit. Denken wordt zelfs makkelijker op het moment dat je aanwezig bent in je ervaring. Het denken wordt helderder, efficiënter en preciezer. Het is niet óf denken óf voelen, gelukkig. De staat van zijn is een staat waarin je niet alleen contact hebt met je eigen individuele ervaring, maar ook met een groter veld.

Het grotere veld

Op het moment dat je ervaring groter is, dan alleen jouw individuele lichaam of innerlijke veld, ontstaat er een grotere ruimte, een diepere stilte en een dieper voelen. Je aanwezigheid in dat diepere voelen heeft effect op de mensen die bij je in de buurt zijn. Daarom is het ook makkelijker om te mediteren met een groep. En is het makkelijker om stil te worden in een ruimte met mensen die ook stil zijn, dan in een ruimte met mensen die zitten te hoofdrekenen. Wat we willen in het eerste jaar is dat jouw vermogen om in contact te zijn met je ervaring langzamerhand gaat toenemen. Dat je kunt rusten in je eigen ervaring, wat die ervaring ook is, Dit klinkt ongelofelijk simpel, maar in de praktijk is het dat niet. Er zijn veel barrières op dit vlak.

Lees binnenkort op deze plek het vervolg.

Spotlight

Rob Merkx

vrijdag 13 mei 2022

Caroline Smit

woensdag 9 maart 2022

Annemiek Heijnen

maandag 31 januari 2022

Lisette Thooft

vrijdag 15 oktober 2021

Trudy Boer

maandag 6 september 2021

Mieke Meesen

woensdag 21 juli 2021

Swami Veet Prayas

donderdag 13 mei 2021

Maria Geelen

woensdag 7 april 2021

Caja Tameris

maandag 15 februari 2021

Monique van Kemenade

vrijdag 1 januari 2021