V&D dag: aanraken en aangeraakt worden

door Floris Aukema

In Rebalancing hebben wij veel geleerd over aanraken. En bijgevolg zijn we ook veel aangeraakt. Dat was een verlangen dat bij velen speelden toen we aan de opleiding begonnen. Het onderwerp 'aanraken en aangeraakt worden´' heb ik tijdens onze opleiding en daarna nog verder onderzocht. Ik heb gemerkt dat er op het vlak van aanraken meer is dan we leren in onze Rebalancing-opleiding. En ik zou graag mijn ervaringen delen met anderen, juist omdat ik het zo'n verrijking vind van mijzelf als Rebalancer én als mens.

In aanraken en aangeraakt worden komt bewust en onbewust veel aan de orde: wat fijn is en wat niet, wat je wel wilt en wat niet (het aangeven van grenzen), het jezelf kenbaar maken (of niet, met alle mogelijke redenen en gevolgen). We zijn allemaal in het verleden aangeraakt op een manier die we niet wensten, al was het maar hoe je als baby je luier om kreeg. Het zou jammer zijn wanneer de diep menselijk behoefte aan aanraking zou ondersneeuwen onder negatieve ervaringen uit het verleden, door bijvoorbeeld angst, schuldgevoel of schaamte. Als Rebalancer ga jij 'de weg van aanraken' en je hebt daar bewustzijn op. Daarom bied ik speciaal deze workshop aan aan Rebalancers. 

Ik heb veel geleerd over de kwaliteit van aanraken middels 'The Wheel of Consent' van Betty Martin. Bij haar heb ik ook cursussen gevolgd. En daar heb ik heel wezenlijke dingen geleerd en ervaren die voor mij als Rebalancer én als mens een verrijking zijn. Bijvoorbeeld het wakker maken van de handen. Of het onderscheid tussen geven en ontvangen, tussen doen en niet-doen en alle mogelijke combinaties daarvan. Ja, we kennen de combinatie van doen én geven of niet doen én ontvangen, maar je kunt ook niet-doen én geven, je kunt ook doen én ontvangen.

Ik wil de ruimte creëren waarin je je veilig kunt voelen. In dat veld ontstaat dan de ruimte om contact te maken wat je wel wilt en wat niet, en om dat kenbaar maken. In dat veld kun je spelen en je vrij bewegen omdat het helder is. Die vrijheid is wat ik iedereen gun. Voor die vrijheid doen we toch ook Rebalancing?

Datum: 9 oktober 2022 (en facultatief 6 november)

Tijd: 10-16.00u (inloop vanaf 9.30u)
Locatie: Centrum De Gouden Piramide
Begeleider/Organisator: Floris Aukema/ Maria Geelen
Max. deelnemers:12
Kosten:25,-/ 35,- voor niet-leden
Aanmelden/Meer info: secretariaat@rebalancing-nederland.nl

Na deze dag is er een facultatieve terugkomdag gepland op 6 november voor degenen die verder willen oefenen "Een laboratorium om te oefenen met wat is aangeboden en om er meer ervaring mee op te doen". 

< terug naar agenda